Vitamin terbahagi dua iaitu vitamin yang larut dalam air iaitu b dan c manakala vitamin a, d, e, dan k atau disingkatan ‘adek’ adalah merupakan vitamin yang tidak larut di dalam air.
Sumber vitamin A ialah susu, ikan, sayuran berwarna hijau dan kuning, hati, buah-buahan warna merah dan kuning ( pisang, betik, dan lain-lain) manakala sumber yang mengandungi vitamin B1 pula ialah gandum, daging, susu, kacang hijau, ragi, beras, telur, dan sebagainya.
Vitamin b2 ialah sayur-sayuran segar, kacang, kuning telur, susu, dan lain-lain manakala Vitamin B3 terdiri daripada buah-buahan, gandum, ragi, hati, ikan, ginjal, kentang manis, daging dan sebagainya.
Vitamin B5 ialah daging, susu,sayur hijau, ginjal, hati, kacang , dan Vitamin B6 sumber yang mengandungi vitamin B6 kacang, jagung, beras, hati, ikan, beras tumbuk, ragi, daging, dan lain-lain.
Vitamin B12 adalah telur, hati, daging, dan lain-lain, manakala jambu batu, jeruk, tomato, nanas, sayur segar, mengandungi Vitamin C, dan sumber yang mengandung vitamin D pula iaah minyak ikan, susu, telur,dan keju.
Vitamin E ialah sumber yang mengandungi ikan, ayam, kuning telur, ragi, minyak tumbuh-tumbuhan, dan Vitamin K pula sumbernya adalah seperti susu, kuning telur, sayuran segar, dan lain-lain.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar